Lázadó szaunázó! - avagy mi van a szauna ló túlsó oldalán

Szauna Hárpia

Szauna Hárpia

Mérgező papucsok?

2017. november 12. - Szauna Hárpia

Sokszor hallottunk a szaunába vitt papucsról, miért nem szabad, mennyire káros. Azt hallottam egy szaunamestertől, hogy a szaunába vitt papucsból és a papucsban található ragasztóból mérges gőzök-, gázok szabadulnak ki, amik a szauna mikroklímájából belélegezve nagyon veszélyesek lehetnek.

summer-2787915_960_720.jpg

Nézzük hát, van egy papucsom, ami legalább 5 éves és már több alkalommal vittem magammal nyaralni, napozott velem a forró homokban a tűző napon, UV fényben, alkalmanként több órán keresztül. Ha ebből párologhat valami, akkor talán ott már kipárolgott volna, sőt már teljesen elpárolgott volna. De nem. Még mindig megvan ez csini kis papucs és tökéletesen használható. Ragasztó sincs benne, mert úgy látom egy anyagból készült. Így hát nem értem mi párologhat, ki belőle miről beszél a szaunamester?

A szauna padlóján, ahol még sokszor meleg sincs, mert már többször fázott a lábam, ott mérgezhetné a levegőt az én nem túl márkás papucsom? Tudjuk a jól felfűtött szauna padlóján sem a hirdetett 80-100 fok van, hiszen azt általában magasabban mérik, és padsorszintenként jelentősen csökken lefelé a hőmérséklet. Akkor mondja, már meg valaki mi a fene párolog ki a papucsomból a szauna padlóján, olyan mértékben, ami kimutatható a levegőből és bizonyíthatóan károsítja az egészséget.  

Vagy talán a papucs alján lévő baciktól és klóros víztől félünk?

Amit ma látok egyes fürdők mosdójában az nagyon aggasztó. Vendégek mennek a mosdóba papucs nélkül a dolgukat végezni. Utána másznak a szauna felső padsorára mezítláb. Vagy ha azt nézem, hogy a szaunák előtt vannak, akik mezítláb várakoznak, vannak, akik papucsban és vannak, akik előbb papucsban, majd azt levéve mezítláb toporognak tovább, a szauna előtt, a szaunaszeánszra ácsingózva! Hozzák magukkal szaunázni a talpukon a fertőt. Szóval papucsban vagy anélkül tök mindegy a baci velünk fog szaunázni ezt most tudomásul kell venni, mert behozzátok a talpatokon!

Akkor itt megragadom az alkalmat és kérek minden eddig ily módon mosdóba járó szaunázót!

Kedves vendégek! Oké, hogy meztelenül szaunázzunk és vannak, akik még az előtérben is meztelenek, de legalább a mosdóba menet öltöztessétek fel a talpatokat egy papuccsal.

(Megoldás: minden mosdó küszöbjére szöges drótot kell fektetni, amin csak papucsban lehet átjutni, a véres lábúakat pedig nem engedjük szaunázni.)

Szóval, biztos van már itt köztünk legalább egy szakavatott szakmailag szaunázó, aki mindenféle mérés, objektív tanulmány és bizonyíték nélkül most is elmondja a tutit. Mert hallotta valamikor, valahol valakitől és elhitte; mert a külföldi mondta és ők már szakmailag szaunáznak, így most megtanítanak minket is szakmailag szaunázni, hogy a jövőben ne élvezetből szaunázzunk, mert az külföldön már nem trendi.

Segítek nektek, megkönnyítem, a munkátokat mivel tudjátok még jobban túlszabályozni a szaunázást.

Legyen kötelező minden szauna elé építeni egy lábmosót, amiben fertőtlenítős lábmosó folyadék van jó sok klórral. Mesterszaunák elé kettőt. (Biztos, ami biztos!) Utána egy lábszárítót, nehogy a klóros víz bejusson és párologni tudjon a szauna légterébe. Persze csak akkor, ha a szauna nincs a medencetérbe építve, mert abban már mindegy - ott úgy is klóros az oxigén, ilyen helyeken a lábszárító elhagyható.

Ezeken kötelező keresztülhaladni, sőt úgy legyenek megépítve, hogy ki se lehessen kerülni, át se lehessen lépni, mint ahogy sokan a medencék előtti lábmosót kerülgetik. Meghackelik ezt is, megpróbálnák kijátszani. Így a szaunába steril lábbal lépve már nyugodtan tudunk a felső padra mászni. De nem ám akárhogy, most már nem csak törölközőt kell hozni amire ül a szerencsétlen fertőtlenített lábú szaunázó, hanem padmászókendőt is hozzon magával, amit szorgosan leterítve erre lépve tapos az egyel magasabb padhoz. Mert ugye izzadt testünk és talpunk ne találkozzon a paddal sehol. Pláne így kell kifelé menet is, mert akkor már nagyon izzadt a talpa mindenkinek és ki szeretne mások talpvizébe ülve szaunázni legközelebb?!

Szóval én most még a papucsom az alábbi okokból hagyom kint:

-         Befelé menet a sok papucstól nehéz közlekedni, az alsó padon ülők a papucsoktól nem tudják a lábukat sem hova tenni, kényelmetlenül szaunáznának és alapelv, hogy figyeljünk társainkra.

-          Kifele jövet, amíg mindenki megtalálja a saját papucsát és felveszi addig a fentebb ülők a 15 perc helyett akár még jó néhány percet kénytelenek bent tölteni.

-          Ha valaki rosszul lenne és megszédülne, akkor a sok papucsban akár el is eshet, és ha a kályhára esik súlyos sérülések lehetnek belőle.

-     A szaunamester nem tud tőlük nyugodtan dolgozni, balesetveszélyes a munkavégzése közben.

Ahova most járok, szaunázni figyelem mikor párolog el a dézsa műanyag betétje a szaunában, kíváncsi leszek; és ha már elkezd eltűnni írok róla nektek.

ÓÓÓÓ mesterszaunák ismerője, kérlek, válaszolj nekünk, szabályozd izzadt néped!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaunaharpia.blog.hu/api/trackback/id/tr9813249249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása